Συνταγή για να φτιάξετε «Βαρβάρα»

Μοιραστείτε το

Η «Βαρβάρα» ή αλλιώς «ασουρές» είναι ένα νηστίσιμο επιδόρπιο. Ένας γλυκός χυλός πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, που αποτελείται από σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Ένα υγιεινό και πολύ θρεπτικό επιδόρπιο


Το έθιμο της Βαρβάρας

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα των παιδιών, τα οποία φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες και ειδικά από τη ευλογιά. Οι πιστοί, για να «γλυκάνουν» την Αγία Βαρβάρα, σε πολλά μέρη της Ελλάδας την ημέρα της γιορτής της, προσέφεραν ένα επιδόρπιο που το ονομάζουμε «Βαρβάρα» ή «ασουρές».

Το έθιμο της Βαρβάρας όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ήταν πολύ διαδεδομένο στη περιοχή της Θράκης και στην Ανατολική Μακεδονία. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν την «Βαρβάρα» τη παραμονή της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας ή ανήμερα στις 4 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί.

Ένα έθιμο αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης

Σύμφωνα με αυτό το έθιμο, έπρεπε να φάνε όλοι από τη «Βαρβάρα», ενώ μοίραζαν και σε γείτονες, συγγενείς και φίλους, για να έχουν καλή υγεία τα παιδιά του σπιτιού.

Η «Βαρβάρα» ως επιδόρπιο έχει ρίζες από τη Θράκη. Όμως είναι διαδεδομένη και σε πολλές χώρες κυρίως της Ανατολής, με μικρές παραλλαγές. Όπως για παράδειγμα ότι προσθέτουν όσπρια, ρεβίθια ή φασόλια κυρίως, σε σχέση με τα υλικά που βάζουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα.

Της Αγίας Βαρβάρας, λοιπόν, η παράδοση θέλει να ετοιμάζουμε αυτή τη γλυκιά συνταγή, βασισμένη στην Ελληνική γη


Ένα θρεπτικό επιδόρπιο

Η «Βαρβάρα» ή αλλιώς «ασουρές» είναι ένα θρεπτικό επιδόρπιο, με βάση το σιτάρι. Περιέχει ένα μείγμα από θρεπτικά υλικά, κυρίως: σπόρους, όσπρια, σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα κυρίως. Φυσικά και υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ανά την Ελλάδα.

Η «Βαρβάρα» για πολλούς είναι το superfood του χειμώνα, λόγω των θρεπτικών συστατικών και της πλούσιας περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Ενώ οι ξηροί καρποί και το σιτάρι που αφθονούν, θα σας δώσουν ενέργεια και αίσθημα πληρότητας.

Η εξαιρετική διατροφική της αξία, συναγωνίζεται τη νοστιμιά της

Ο «ασουρές» είναι ένα επιδόρπιο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και σαν πρωινό, λόγω της ενέργειας που χαρίζει. Θυμίζει αρκετά τα κόλλυβα, αλλά σε μορφή παχύρευστης γλυκιάς σούπας. Σερβίρεται ζεστό, πασπαλισμένο με ρόδι και κανέλα.


Υλικά για τη συνταγή

  • 500 γραμμάρια σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού, κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού, γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού, μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κουτάλια της σούπας, corn flour
  • 150 γραμμάρια σταφίδα
  • 100 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα

Υλικά για το γαρνίρισμα

  • Σπόροι από ρόδι
  • Λίγη κανέλα


Εκτέλεση – Παρασκευή

  • Ξεπλένουμε πολύ καλά το σιτάρι σε ένα σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο.
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με το αλάτι και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό. Από την ώρα που θα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά το σιτάρι για περίπου 15 λεπτά. Προσοχή στο βράσιμο του σιταριού για να μη λιώσει. Θέλουμε ο κόκκος σιταριού να βράσει και να παραμείνει ενιαίος, αλλά και ο χυλός να είναι τόσο υγρός ώστε να δέσει σωστά το γλυκό.
  • Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε. Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε το corn flour. Εάν η υφή του γλυκού δεν είναι αρκετά πυκνή, προσθέτουμε επιπλέον corn flour.
  • Αφήνουμε τον «ασουρέ» να πάρει βράση για λίγα λεπτά, μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς η κρέμα. Ο «ασουρές» είναι έτοιμος όταν αφήνει παχιά στρώση στην κουτάλα. Το γλυκό αυτό φαίνεται αραιό όσο είναι ζεστό, αλλά όταν κρυώσει σφίγγει και δένει.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς, για λίγη ώρα στον πάγκο. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τον «ασουρέ» σε μπολάκια.

Γαρνίρουμε με σπόρους από ρόδι και λίγη κανέλα

TIP: Εάν κρυώσει η «Βαρβάρα» ή αλλιώς «ασουρές», θα σφίξει και θα απορροφήσει ακόμα περισσότερα τα υγρά. Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να προσθέσετε ένα ποτήρι νερό και να τη ζεστάνετε λίγο. Θα γίνει σαν να τη βγάλατε ζεστή, όπως τη στιγμή που τη φτιάξατε.

Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!


Διαβάστε επίσης: Σαλέπι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Φωτογραφία άρθρου: cookeatup.com

Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας. Σιτάρι, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνι και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά.

Στον Έβρο ειδικότερα, αντί για αλεύρι βάζουν ταχίνι, ξηρούς καρπούς, σύκα και σταφίδες. Προσθέτουν κάστανα, βερίκοκα ξερά, κανέλα και μία κούπα ζάχαρη κατά τον βρασμό του σιταριού. Για το γαρνίρισμα χρησιμοποιούν τριμμένο καρύδι με κανέλα.

Μοιραστείτε το