Ρόδι – Ο κόκκινος θησαυρός

Μοιραστείτε το

Το ρόδι αποτελεί ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο, με πολλαπλά οφέλη για τη υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Το σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας και αφθονίας


Διατροφική αξία

Το φρούτο που συμβολίζει την καλοτυχία, την γονιμότητα και την αφθονία, είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Αναφορές του συναντάμε στην Οδύσσεια του Ομήρου, αλλά και στην Ελληνική όσο και την Περσική μυθολογία. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η πρώτη ροδιά φυτεύτηκε από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς.

Το ρόδι έχει χαρακτηριστεί από τον Ιπποκράτη ως «θαυματουργός καρπός», θεωρείται υπερτροφή (superfood) και ανήκει στα πιο θρεπτικά φρούτα του πλανήτη.

Το ρόδι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην καθημερινή μας διατροφή. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.

Τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού είναι εντυπωσιακά

Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Ενώ η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.


Τρόποι κατανάλωσης

Ο πιο κοινός τρόπος κατανάλωσης είναι να φάμε τους καρπούς αυτούσιους. Δηλαδή να το καταναλώσουμε ωμό ως φρούτο. Η αλήθεια είναι ότι για να καταναλώσουμε ένα ρόδι χρειάζεται προσπάθεια, μιας και πρέπει να βγάλουμε κάθε σπόρο χωριστά. Προσοχή, κατά τη διαδικασία καθαρισμού βάλτε γάντια, γιατί το ρόδι βάφει το δέρμα αλλά και τα ρούχα.

Επειδή το καθάρισμα των ροδιών απαιτεί λίγο χρόνο, αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως προτιμάται η κατανάλωση του ως ρόφημα (χυμός ροδιού).

Επίσης άλλοι τρόποι κατανάλωσης είναι οι εξής:

  • Οι σπόροι του ροδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές. Η γλυκόξινη γεύση τους δένει με ψάρι, πουλερικά και χοιρινό.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ρόδι στις σαλάτες σας.
  • Μπορείτε να προσθέσετε ρόδι στο γιαούρτι σας, για ένα γευστικό και υγιεινό επιδόρπιο.
  • Μπορείτε να φτιάξετε νοστιμότατη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, αλλά και λικέρ.
  • Μπορείτε να παρασκευάσετε δροσιστικά ποτά, σιρόπια, ζελέδες και πελτέδες, που διατηρούνται καιρό σε γυάλινα βάζα.


Εκτός από το φθινόπωρο, το ρόδι δεν μπορούμε να το βρούμε εύκολα τις άλλες εποχές του χρόνου. Μπορούμε όμως να διατηρήσουμε τους καρπούς ή τον χυμό (σε γυάλινα βάζα και μπουκάλια) στη κατάψυξη του ψυγείου μας, για πολλούς μήνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα φρούτα είναι πολυτιμότερο να τα τρώμε αυτούσια ή έστω να τα έχουμε στύψει εμείς από το να τα προμηθευόμαστε από καταστήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χυμοί του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν χάσει ένα μέρος από τα πολύτιμα συστατικά τους. Ενώ συνήθως περιέχουν και πρόσθετη ζάχαρη.


Οφέλη για την υγεία

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό κάνει το ρόδι. Δείτε παρακάτω τα οφέλη που θα έχετε στην υγεία σας, με τη κατανάλωση ροδιού:

  • Αντιβακτηριακή – αντιμικροβιακή δράση: Η αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση του ροδιού φανερώνεται από την αναστολή της ανάπτυξης του σταφυλόκοκκου, στεπτόκοκκου, μετά από χορήγηση ροδιού.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Έρευνα έχει δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών του χυμού ροδιού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.
  • Καταπολεμά τη φλεγμονή: Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί την αιτία παθήσεων, όπως ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.
  • Μειώνει τη χοληστερόλη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ¼ φλιτζανιού χυμού ροδιού καθημερινά, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου: Το πιικινικό οξύ, το κύριο λιπαρό οξύ στο ρόδι, μπορεί να βοηθήσει στη προστασία από διάφορα στάδια της διαδικασίας της καρδιακής νόσου.
  • Αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη: Ασθενείς που ακολούθησαν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, εάν πίνουν καθημερινά 240 ml χυμού ροδιού, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ενός δείκτη που συνδέεται με τον καρκίνο.
  • Αλτσχάιμερ: Η μεγάλη περιεκτικότητα του ροδιού σε πολυφαινόλες έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Έρευνες που έχουν γίνει σε ηλικιωμένους δείχνουν ότι το ρόδι βελτιώνει την μνήμη.
  • Είναι αντιαλλεργικό: Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν τις βιοχημικές διαδικασίες που ενεργοποιούνται με τις αλλεργίες.
  • Προστατεύει από την οστεοαρθρίτιδα: Το ρόδι περιέχει ελλαγικό οξύ και πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.
  • Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο: Ο χυμός του ροδιού, εάν χρησιμοποιηθεί σε στοματοπλύσεις και γαργαρισμούς, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
  • Αύξηση σεξουαλικής διάθεσης: Έρευνες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο ρόδι αυξάνουν τη ροή του αίματος, αλλά και τα επίπεδα της τεστοστερόνης, αυξάνοντας τη σεξουαλική διάθεση.
  • Στη Μέση Ανατολή: Εκεί τα ρόδια χρησιμοποιούνται και για παθήσεις όπως οι αιμορροΐδες, η αμυγδαλίτιδα και η επιπεφυκίτιδα!


Διαβάστε επίσης: Goji Berry – Η υπερτροφή της μακροζωίας

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, θα πρέπει να αποφεύγουν το ρόδι.

Επίσης το ρόδι μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων του ήπατος. Συνεπώς, εάν υποφέρετε από παθήσεις του ήπατος και ακολουθείτε αγωγή, συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας.

Η υπερβολική κατανάλωση ροδιού μπορεί να ερεθίσει το γαστρεντερικό σωλήνα.



Μοιραστείτε το