Σαλέπι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Μοιραστείτε το

Το σαλέπι είναι ένα αγαπημένο ρόφημα, ιδανικό για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Είναι θερμαντικό – θρεπτικό και βάλσαμο για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

Το αγαπημένο ζεστό ρόφημα, για τις κρύες ημέρες του χειμώνα


Προέλευση – Χαρακτηριστικά

Το Σαλέπι προέρχεται από τους ξηρούς βολβούς ενός σπάνιου φυτού, της άγριας Ορχιδέας (Orchis Mascula), που φύεται και καλλιεργείται στα βουνά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Είναι γνωστό από τον Ασκληπιό και τον Ιπποκράτη, οι οποίοι το θεωρούσαν θαυματουργό βότανο για την υγεία του ανθρώπου.

Επιστημονικά ονομάζεται «Όρχις ο γραπτός» και λαϊκά «Σερνικοβότανο». Εκτός από τις μαλακτικές, του αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες, γι’ αυτό και στην αρχαιότητα ονομαζόταν και «Σατύρειον».


Οι βολβοί και οι ρίζες της ορχιδέας, αφού συλλεχθούν, στη συνέχεια βρέχονται με ζεστό νερό για να απομακρυνθεί το αιθέριο έλαιο που είναι αρκετά πικρό. Αποξηραίνονται και κατόπιν αλέθονται σε μορφή σκόνης (αλευριού) Γι’ αυτό και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά, στη μορφή αυτή.

Οι Μικρασιάτες είναι αυτοί που έφεραν πρώτοι το Σαλέπι στον Ελλαδικό χώρο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και μάλιστα από αυτούς το είχαν μάθει και οι Τούρκοι.


Θρεπτική αξία – Οφέλη για την υγεία

Το Σαλέπι ως βασικό χαρακτηριστικό έχει το άμυλο. Το οποίο όταν διαλυθεί σε νερό ή γάλα, δημιουργεί ένα πηκτό υγρό, εξαιτίας της «βασσαρίνης». Μιας κολλώδους ουσίας που περιέχει.

Ως ρόφημα, εκτός από τη θρεπτική αξία του, το Σαλέπι ανακουφίζει από τον βήχα, καταπραΰνει τις ενοχλήσεις του φάρυγγα και το άσθμα. Αυτό το ημιδιάφανο και πυκνόρρευστο ρόφημα λειτουργεί και ως αποσυμφορητικό του αναπνευστικού.

Ιδανικό «φάρμακο» για τη τόνωση του οργανισμού σας

Ανακουφίζει το ερεθισμένο στομάχι, ενώ ευεργετικό ρόλο έχει στον στομαχόπονο και στην περίπτωση ενοχλήσεων στο έντερο και διαρροιών. Θεωρείται ότι δρα επουλωτικά και σε έλκη του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως σε έλκος στομάχου.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αλλά ΔΕΝ περιέχει καφεΐνη. Συνεπώς είναι κατάλληλο για τα παιδιά και μπορείτε να το πιείτε ακόμη και πριν από τον ύπνο.

Το Σαλέπι είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες (αραβίνη – τραγακανθίνη) και σε μέταλλα (ασβέστιο – φώσφορο). Μια πηγή ενέργειας για άτομα που έχουν ανάγκη από τόνωση και ενίσχυση, όπως οι αθλητές, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Όπως προαναφέρθηκε, του αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες, οι οποίες ενισχύονται από τα μπαχαρικά που προστίθενται στο ρόφημα όπως η κανέλα και το τζίντζερ.


Πως να φτιάξετε σπιτικό σαλέπι

Η παρασκευή του είναι πανεύκολη, όπως φτιάχνουμε τον Ελληνικό καφέ! Αρκεί να έχουμε στη κουζίνα μας σκόνη από φυσικό Σαλέπι (από καλλιεργημένη ορχιδέα).

Προτιμήστε φυσικό Σαλέπι που θα βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά. Διότι αυτό που πωλείται σε διάφορα άλλα καταστήματα, συσκευασμένο σε φακελάκια, είναι επεξεργασμένο και πιθανό περιέχει συντηρητικά και ζάχαρη.

Επίσης το Σαλέπι εκτός από τα ροφήματα, χρησιμοποιείται και για τη παρασκευή γλυκών όπως το παγωτό καϊμάκι, προσδίδοντας την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή του, και σε κρέμες – ζελέ. Ταιριάζει επίσης αρκετά με Μαστίχα Χίου και Πιπερόριζα (τζίντζερ).


Υλικά για τη συνταγή

Δείτε παρακάτω τη συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς το δικό σας σπιτικό σαλέπι. Μπορείτε να το φτιάξετε με νερό ή γάλα.

  • 2 φλιτζάνια νερό ή γάλα
  • Σαλέπι (1 κουταλάκι του γλυκού)
  • 2 γαρύφαλλα
  • 3 ξυλαράκια κανέλας
  • Τζίντζερ σε σκόνη (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
  • Ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό θέλετε το ρόφημα)


Εκτέλεση συνταγής

  • Σε ένα μπρίκι βάλτε να ζεσταθεί το νερό ή το γάλα, μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά (γαρύφαλλα, κανέλα, τζίντζερ).
  • Βάλτε το Σαλέπι σε ένα μπολ.
  • Μόλις πάρει βράση το νερό / γάλα, πάρτε δυο κουταλιές της σούπας και προσθέστε στο μπολ με το Σαλέπι. Ανακατέψτε γρήγορα και καλά, μέχρι να αναμειχθεί τελείως το μίγμα και να μην έχει σβόλους.
  • Αφού δημιουργηθεί ο χυλός, ρίξτε το στο μπρίκι και σιγοβράστε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο νερό / γάλα.
  • Αφαιρέστε τα ξυλαράκια κανέλας και τα γαρύφαλλα.
  • Αφού σερβίρετε στα ποτήρια, γαρνίρετε το ρόφημα με σκόνη κανέλας και απολαύστε το σπιτικό σαλέπι σας, πολύ ζεστό!

TIPS
– Όσο πιο πολύ σαλέπι προσθέσετε, τόσο πιο χυλωμένο θα γίνει το ρόφημα.
– Το μίγμα κατά το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά και όσο κρυώνει, πήζει περισσότερο.
– Πειραματίστε με τα μπαχαρικά και δημιουργήστε το πιο «δικό σας» σπιτικό σαλέπι.


Διαβάστε επίσης: Κανέλα – Το μπαχαρικό που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Μοιραστείτε το