Φτιάξτε ζεστό κρασί «Gluhwein»

Μοιραστείτε το

Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά είναι το must ρόφημα τον χειμώνα και ειδικά τα Χριστούγεννα το «Gluhwein» έχει τη τιμητική του! Δείτε τη συνταγή, ώστε φέτος να απολαύσετε το πιο Χριστουγεννιάτικο ζεστό ρόφημα.

Η γεύση του είναι υπέροχη και η μυρωδιά του ακόμα καλύτερη


Ζεστό κρασί με μπαχαρικά

Εάν έχετε βρεθεί σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, τον χειμώνα, ίσως να έχετε δει κόσμο να περιφέρεται στις υπαίθριες εορταστικές αγορές, κρατώντας πολύχρωμες κούπες γεμάτες με γλυκό ζεστό κρασί.

Αυτό το ζεστό κρασί με μπαχαρικά είναι το επονομαζόμενο «Gluhwein». Μπορεί να το ακούσετε και ως «Mulled Wine» (ζεστό κρασί), «Vin Chaud» ή «Glög»

Το Gluhwein» είναι ένα από τα πιο χαλαρωτικά ροφήματα που μπορείτε να πιείτε τις κρύες νύχτες του χειμώνα, για να σας ζεστάνει.


Ένα παραδοσιακό ρόφημα

Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για κατανάλωση ζεστού κρασιού με μπαχαρικά έρχεται από την Ρώμη, τον 2ο αι π.Χ. Οι Ρωμαίοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη, κατακτώντας μεγάλο μέρος αυτής. Ένα από αυτά που διέδωσαν ήταν και η συνήθεια να πίνουν ζεστό κρασί.

Μάλιστα, τα χρόνια εκείνα, καταναλώνονταν κυρίως από πλούσιες οικογένειες, λόγω τον μπαχαρικών που περιέχει. Μιας και τα μπαχαρικά τότε πωλούνταν πολύ ακριβά.


Στις Γερμανόφωνες χώρες το «Gluhwein» είναι πολύ δημοφιλές και το καταναλώνουν παραδοσιακά κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων. Στην Γερμανία και την Αυστρία σερβίρουν επίσης το «Weißer Glόhwein» που το φτιάχνουν με άσπρο κρασί.

Το «Gluhwein» προέρχεται από το «glow wine» που σημαίνει κρασί που λάμπει

Πολλοί αποδίδουν την ονομασία του αυτού του ροφήματος σε μια επιχρυσωμένη μεταλλική κούπα. Με την οποία ένας Γερμανός ευγενής απολάμβανε αυτό το γλυκό ρόφημα.

Ουσιαστικά το «Gluhwein» είναι κόκκινο κρασί που περιέχει ζάχαρη, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και πορτοκάλι. Ενώ το ζεσταίνουν μέχρι το σημείο πριν φτάσει στο βρασμό.


Με τι να συνδυάσετε το Gluhwein

To «Gluhwein» είναι ένα ιδιαίτερο ζεστό ρόφημα, καθώς συνδυάζει τη γλυκύτητα μαζί με το spicy που σου χαρίζουν τα μπαχαρικά.

Μπορείτε να συνδυάσετε απόλυτα το «Gluhwein» με φρούτα και με τυριά. Ειδικότερα, ο καλύτερος συνδυασμός γίνεται με «Ροκφόρ» ή «Blue cheese».

Εάν θέλετε να συνοδέψετε κάποιο γεύμα σας με «Gluhwein», να πούμε ότι συνδυάζεται φανταστικά με μοσχαρίσια μπριζόλα, μοσχαρίσιο φιλέτο ή κοτόπουλο. Όμως ο συνδυασμός που θα λατρέψετε είναι αυτός με σουφλέ ζυμαρικών!


Συνταγή

Το «Gluhwein» συνήθως παρασκευάζεται με τη προσθήκη κανέλας, γλυκάνισου, ζάχαρης, βανίλιας, λεμονιών, φετών πορτοκαλιού και γαρίφαλου. Δηλαδή όλα τα μοσχομυριστά μπαχάρια, βρασμένα με το κόκκινο κρασί.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή, ώστε φέτος τις γιορτές να φτιάξετε το δικό σας «Gluhwein» και να ευχαριστηθείτε το πιο Χριστουγεννιάτικο ζεστό ρόφημα.

Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και σχετικό video.


Υλικά

  • 1000ml κόκκινο κρασί
  • 125 γραμμάρια μέλι
  • 50 γραμμάρια κονιάκ
  • 4 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • 1/2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο
  • 4 σπόροι κάρδαμου
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 2 φέτες τζίντζερ


Παρασκευή – Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το κρασί σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το κονιάκ.
  3. Ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, την αφαιρούμε από τη φωτιά.
  4. Την κρατάμε για κανένα τέταρτο της ώρας, ίσα ίσα να δώσουν τα μπαχαρικά τις μυρωδιές τους στο κρασί και κατόπιν το σουρώνουμε.
  5. Ζεσταίνουμε λίγο ακόμα το ρόφημα και προσθέτουμε το κονιάκ.
  6. Το σερβίρουμε σε κούπες με φέτες πορτοκάλι.
  • Σημείωση: Αν μείνει κρασί, τότε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο. Ωστόσο η διάρκεια ζωής του είναι 1 με 2 ημέρες.


Κλείνοντας να πούμε πως πολλές είναι οι Ευρωπαϊκές κουλτούρες που έχουν εντάξει στη Χριστουγεννιάτικη τους παράδοση, το ζεστό κρασί με μπαχαρικά.

Παρόμοια μορφή του συναντάται με διαφορετικά ονόματα στις χώρες της Σκανδιναβίας, στην Ιταλία, στη Γαλλία στην Ολλανδία, στη Τσεχία, στη Πολωνία, στη Σερβία, στη Κορατία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Μολδαβία, στη Λετονία και αλλού.

Στις Σκανδιναβικές χώρες για παράδειγμα, υπάρχει το «Glögg».


Δείτε επίσης: Σαλέπι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Μοιραστείτε το