Το μπαχαρικό που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Μοιραστείτε το

Το μπαχαρικό που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και το άρωμα του, καθώς και για τα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και τον προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες.

Θωρακίζει τον οργανισμό και τον προφυλάσσει από διάφορες ασθένειες


Η κανέλα

Το μπαχαρικό στο οποίο αναφερόμαστε είναι η γνωστή και αγαπημένη στους περισσότερους κανέλα. Η αρωματική κανέλα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου επιστημονικά γνωστό ως «Κιννάμωμον» (Cinnamomum).

Το εν λόγω μπαχαρικό χωρίζεται σε δύο είδη:

  • Στην «κανέλα Κεϋλάνης», που θεωρείται η αυθεντική μορφή της και είναι η πιο ακριβή στην αγορά.
  • Στην «κανέλα Cassia», όπου είναι η πιο δημοφιλής μορφή και υπάρχει σχεδόν παντού.


Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο λιπαρό της μέρος, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην ένωση «κινναμαλδεΰδη». Η ένωση αυτή, σύμφωνα με μελέτες, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ισχυρές επιδράσεις που έχει η κανέλα στην υγεία και το μεταβολισμό μας.


Οφέλη της κανέλας

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Στην κανέλα περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι «πολυφαινόλες». Η συμπληρωματική χορήγηση της θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φλεγμονής.

Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

  • Λειτουργεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Το μπαχαρικό αυτό σύμφωνα με μελέτες, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Επίσης, η χρήση της κανέλας βοηθά και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων καθώς σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται τακτικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

  • Ρυθμίζει την ινσουλίνη

Η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξει τον καλύτερο έλεγχό του.

  • Βάζει «φρένο» στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, μέσω πολλών άλλων μηχανισμών.

Από τη μία, παρεμβαίνει σε πολλά πεπτικά ένζυμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα. Από την άλλη, μια ένωση της κανέλας μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, για να βελτιώσει την πρόσληψη του σακχάρου στα κύτταρα.

Ύστερα από μελέτες και πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας. Αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροχρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.


Παρενέργειες

Πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες, υπάρχουν και παρενέργειες. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή ως προς τη λήψη κανέλας:

  • Εάν έχετε διαβήτη και βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επηρεάσει το σάκχαρό σας και να ρίξει τα επίπεδά του στο αίμα αρκετά χαμηλά.
  • Η κατανάλωση «κανέλας Cassia» σε υψηλή δόση μπορεί να γίνει τοξική για το συκώτι, εξαιτίας της «κουμαρίνης» που περιέχει.
  • Καταναλώστε μέχρι 1 κουταλάκι του γλυκού «κανέλα Cassia» την ημέρα εάν είστε ενήλικας και δώστε λιγότερο σε παιδιά.
  • Γενικά, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που αρέσει σε πολύ κόσμο. Προτιμήστε «κανέλα Κεϋλάνης» για την εξέχουσα ποιότητά της, διαφορετικά «κανέλας Cassia», αλλά σε μικρότερες δόσεις.

Εάν, θέλετε να βελτιώσετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας. Ώστε να σας καθοδηγήσει για τη σωστή δοσολογία και την αναγκαιότητά λήψης κανέλας.


Διαβάστε επίσης: Τσουκνίδα – Ένα φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας

Μοιραστείτε το