Ελληνική φύση και έξυπνες καλλιέργειες

Μοιραστείτε το

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα, η φύση της είναι μοναδική και οι λύσεις που προσφέρει πολλές. Ποιες όμως καλλιέργειες θεωρούνται οι πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα του σήμερα;

Ευκαιρία να εξάγουμε αγροτικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας


Το κλίμα της Ελλάδας

Το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδας όχι μόνο είναι ευνοϊκό, αλλά – δεδομένης και της περιοχής – επιτρέπει να ευδοκιμήσουν στη χώρα μας πάρα πολλά είδη της παγκόσμιας χλωρίδας.

Σχεδόν κάθε περιοχή της Ελλάδος παρουσιάζει ιδιότητες μικροκλίματος, με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου μπορεί να συναντήσει κανείς μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

Στον Ταΰγετο, στις Σπέτσες, στη Νάξο, στη Χίο… υπάρχουν ποικιλίες με εντελώς «προσωπικά» χαρακτηριστικά και γεύσεις. Κυριολεκτικά, η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα και η φύση της είναι μοναδική για τα παγκόσμια δεδομένα!

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια παγκόσμια αγροτική υπερδύναμη, ικανή όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της, αλλά και να εξάγει αγροτικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας σε όλη την υφήλιο.


Έξυπνες καλλιέργειες

Όπως άλλωστε μαρτυρούν ήδη στατιστικές και έρευνες, το Ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια, παρά την κρίση. Ενώ, μεταξύ των προϊόντων που εξάγουμε, σημαντική θέση έχουν αυτά που προέρχονται «από τη γη μας», τα οποία θεωρούνται και καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Παρακάτω θα δούμε ποιες καλλιέργειες θεωρούνται οι πλέον αποδοτικές στην Ελλάδα του σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν ειδικοί και άνθρωποι που ήδη τις έχουν επιχειρήσει.

Οι λεγόμενες «έξυπνες καλλιέργειες», όπως έχει καθιερωθεί αδόκιμα να τις αποκαλούμε


– Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Πρόκειται για μια τεράστια γκάμα φυτών που καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στη χώρα μας, αφού το κλίμα και το έδαφος της θεωρούνται ιδανικά για την ευδοκίμησή τους. Παρόλα αυτά, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν έναν φυσικό πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για τις καλλιέργειες αυτές έχει αναζωπυρωθεί, πράγμα θετικό αφού αποτελούν ένα πεδίο δράσης με πολλές προοπτικές. Και αυτό γιατί τα εν λόγω φυτά δεν χρησιμοποιούνται μόνο στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στην παραγωγή φαρμάκων, αρωμάτων, αιθέριων ελαίων και καλλυντικών.

Περισσότερα από 200 είδη, εκ των οποίων πολλά είναι και μελισσοτροφικά, ευδοκιμούν στην Ελλάδα

Αυτά όμως που θεωρούνται πιο εμπορικά αξιοποιήσιμα είναι το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη, ο γλυκάνισος, ο βασιλικός, το μάραθο, το χαμομήλι, η δάφνη, η μέντα, ο δυόσμος, το κύμινο, το μελισσόχορτο και το κόλιανδρο.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και κάποια τοπικά προϊόντα όπως η «Μαστίχα Χίου», ο «Κρητικός δίκταμος» και ο «κρόκος Κοζάνης».

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των αρωματικών φυτών είναι ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε δυσπρόσιτες και γενικά άγονες εκτάσεις.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι οι βιολογικές καλλιέργειες τυγχάνουν σήμερα ιδιαίτερης εκτίμησης και μεγάλης ζήτησης παγκοσμίως. Στην περίπτωση των αρωματικών φυτών, οι αποδόσεις υπερδιπλασιάζονται όταν οι καλλιέργειά τους γίνεται με βιολογικά κριτήρια.


– Ενεργειακά φυτά

H πράσινη ενέργεια, για την οποία πολλά ακούμε αλλά δυστυχώς λίγα κάνουμε για να την εξασφαλίσουμε, είναι ένα πεδίο δράσης με μέλλον. Το βιοντίζελ είναι πράσινο καύσιμο που συμβάλλει στην καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Εξασφαλίζοντας μειώσεις προστίμων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ενεργειακά φυτά στην Ελλάδα αποδίδουν περισσότερο βιοντίζελ απ’ ό,τι στις βορειότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Χάρη στην ηλιοφάνεια και στο θερμότερο κλίμα της χώρας.

Τα ενεργειακά φυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε χωράφια που σήμερα είναι σε υποχρεωτική αγρανάπαυση


Τέλος, το βιοντίζελ παράγει δυο «χρυσά» υποπροοϊόντα. Την «πίττα» και τη «γλυκερίνη». Η πρώτη θεωρείται άριστη ζωοτροφή και αξιοποιείται στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Ενώ η δεύτερη χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαπουνιών, λιπάσματος, κεριών, τούβλων καύσης, αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς.

Γι’ αυτό η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών θεωρείται μια επένδυση με μικρό ρίσκο και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.


– Superfoods

H συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνει τροφές που έχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από άλλες και η βρώση τους ωφελεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό άλλωστε χαρακτηρίστηκαν ως υπερτροφές.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη αγορά που αναδεικνύει και εκμεταλλεύεται εμπορικά τα superfoods. Επομένως η καλλιέργειά τους αποτελεί μια σίγουρη επένδυση.


Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα σχετικών καλλιεργειών που συναντάμε στην Ελλάδα. Φυσικά και δεν είναι τα μοναδικά…

  • Ιπποφαές: Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου χρωστούσαν σ’ αυτό το φυτό την ενέργεια και την αντοχή τους. Όχι τυχαία, όπως ισχυρίζονται σύγχρονες έρευνες που τοποθετούν το Ιπποφαές στην πρώτη δεκάδα μεταξύ των πιo ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
  • Αλόη: Το όφελος από την αλόη είναι τεράστιο, καθώς είναι φυτό με φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. οι οποίες είναι γνωστές εδώ και 5.000 χρόνια! Είναι χαρακτηριστικό ότι την περιέχουν το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων, το ίδιο συμβαίνει και με πολλά καλλυντικά προϊόντα. Εκτός από το εμπόριο των φύλλων και του λουλουδιού της, εξαιρετικά επικερδής είναι και η εμπορία του χυμού αλόης, που θεωρείται από τα πιο υγιεινά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Σπιρουλίνα: Ένα μικροσκοπικό φύκι, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως τροφή του μέλλοντος. Αυτό που κάνει τη «Σπιρουλίνα» ξεχωριστή είναι η τεράστια διατροφική της αξία, ενώ θεωρείται το πιο πλήρες τρόφιμο στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που η NASA τη χρησιμοποιεί ως τροφή για τους αστροναύτες, κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο διάστημα.
  • Τρούφα: Η τρούφα ως προϊόν θεωρείται αντάξιο με το χαβιάρι και η εμπορική της αξία ξεπερνά τα 3.000 ευρώ το κιλό. Για την καλλιέργεια τρούφας μπορούν να αξιοποιηθούν άγονα και ορεινά εδάφη. Χρειάζεται μικρό κεφαλαίο έναρξης και λίγη χειρονακτική εργασία στην αρχή. Ακόμη λιγότερη για τη συντήρηση της καλλιέργειας.
  • Κρόκος Κοζάνης: Ο «κρόκος Κοζάνης» συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Σήμερα, το «Ελληνικό σαφράν» προέρχεται αποκλειστικά από την περιοχή της Κοζάνης. Μάλιστα η καλλιέργειά του στη περιοχή αυτή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα


Ο κατάλογος με τις υπερτροφές είναι μεγάλος. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Έλληνα αγρότη ν’ ανακαλύψει και άλλα είδη, στα οποία αξίζει κανείς να επενδύσει.

Οι απόψεις και οι προτάσεις που παρουσιάσθηκαν στο παρόν άρθρο αποτελούν «τροφή για σκέψη» και τίποτα άλλο! Για όποιον θέλει και μπορεί να κάνει μια καλή επένδυση στον αγροτικό τομέα με το μικρότερο ρίσκο.

Προφανώς οι αγροτικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας είναι απεριόριστες. Αλλού είναι το πρόβλημα…


Διαβάστε επίσης: Goji Berry – Η υπερτροφή της μακροζωίας

Μοιραστείτε το