Λούπινο – Το άγνωστο όσπριο

Μοιραστείτε το

Το «Λούπινο» ανήκει στα όσπρια και είναι ο καρπός του ομώνυμου φυτού, που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, αφού ήταν γνωστό ως τροφή σε κάθε συμπόσιο των φιλοσόφων.

Δείτε παρακάτω γιατί το Λούπινο, σύμφωνα με έρευνες, ανήκει στις «ύπουλες» τροφές


Λούπινα

Τα «Λούπινα», δηλαδή οι σπόροι του φυτού, είναι κίτρινα, πλατιά και μοιάζουν με τους καρπούς του καλαμποκιού. Είναι μία από τις ξεχασμένες μεσογειακές τροφές και θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν μια θέση στη λίστα των υπερτροφών.

Ως φυτό, φύεται σε περιοχές της παραμεσόγειας Ευρώπης, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής. Στην Ελλάδα τα συναντάμε ως τρόφιμο στη Μάνη, στην Κρήτη, στο Άγιο Όρος και τα Δωδεκάνησα.

Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα «Λούπινα» σε αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τα σε ξηρό και δροσερό μέρος.


Διατροφική αξία

Το «Λούπινο» περιέχει πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά, χαμηλό σε λίπη και δεν περιέχει γλουτένη.

Έχει τη διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τα υπόλοιπα όσπρια

Επίσης είναι πλούσιο σε ανόργανα άλατα όπως είναι το ασβέστιο, ο φωσφόρος, ο σίδηρος και το κάλιο. Αλλά και ουσίες όπως είναι η βιταμίνη C, η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, κλπ.

Τα «Λούπινα» αποτελούν καλή εναλλακτική λύση για όσους όσους θέλουν να περιορίσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά για λόγους υγείας ή για άτομα που κάνουν χορτοφαγική διατροφή.

Προάγουν την ανοσολογική λειτουργία και βοηθούν στην αναπαραγωγική υγεία και στη ρύθμιση της γονιδιακής δραστηριότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ψευδάργυρο.

Τα «Λούπινα» καταστέλλουν την όρεξη, συμβάλουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο.


Τρόποι κατανάλωσης

Μετά από επεξεργασία το «Λούπινο» μπορεί να γίνει αλεύρι (λουπινάλευρο) με περιεκτικότητα 50% σε πρωτεΐνες και ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα. Εάν προστεθεί σε ποσοστό 33% στο αλεύρι σίτου, το ψωμί που προκύπτει έχει κίτρινο χρώμα, υφή κέικ και γεύση καρυδιού.

Από το «Λούπινο» φτιάχνονται ζυμαρικά, όπως τα λαζάνια

Το «Λούπινο» μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά σε κέικ και σε σάλτσες, όπως η μαγιονέζα. Γίνεται παγωτό κατάλληλο για όσους είναι αλλεργικοί στη γλουτένη και στη λακτόζη, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μπισκότα.

Τα «Λούπινα» μπορούν να μπουν σε ζεστές ή κρύες σαλάτες, ενώ ταιριάζουν με τις ελιές, με ελαιόλαδο, με το σκόρδο και με μαϊντανό. Επίσης μπορούν να συντηρηθούν σε βάζα με άρμη, έτσι ώστε να φαγωθούν ως σνακ.

Γενικά το «Λούπινο» είναι καρπός ισάξιας διατροφικής αξίας με τη σόγια, την οποία γίνονται προσπάθειες να αντικαταστήσει στις μέρες μας.


Γιατί θεωρείται «ύπουλη» τροφή

Ενώ το Λούπινο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, είναι κάτι άγνωστο για τους περισσότερους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες θεωρείται ως «ύπουλη» τροφή, γιατί μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αλλεργική συμπτωματολογία.

Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπως κνίδωση, οίδημα των χειλιών, εμετός, δυσκολία στην αναπνοή, μέχρι και αναφυλακτικό σοκ, μετά την κατανάλωσή του.

Είναι βασικό να το θεωρήσετε πιθανό ένοχο, εάν εμφανίσετε κάποιο αλλεργικό σύμπτωμα

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει αλλεργία στο συγκεκριμένο συστατικό κάποια στιγμή της ζωής του. Ενώ οι μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που είναι αλλεργικά σε φυτά της οικογένειας των «ψυχανθών» ή στα φιστίκια, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργία και στο «Λούπινο».

Οι ξηροί σπόροι των ψυχανθών είναι τα γνωστά μας όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβύθια, οι φακές και η φάβα.


Διαβάστε επίσης: Τι είναι τα Edamame και πως τρώγονται

Εάν λοιπόν υποφέρετε από τροφικές αλλεργίες, πριν τα καταναλώσετε συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Μοιραστείτε το