Ιπποφαές – H Νο 1 υπερτροφή της φύσης

Μοιραστείτε το

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε για τις υπερτροφές, τα γνωστά μας και ως superfoods. Ανάμεσα στην πληθώρα των υπερτροφών που μας δίνει η φύση, ξεχωρίζει το αγαπημένο Ιπποφαές

Τι είναι το Ιπποφαές και γιατί γίνονται τόσες αναφορές σε αυτήν τη υπερτροφή


Σχετικά με το ιπποφαές

Το Ιπποφαές έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια. Οι πρώτες αναφορές όμως εντοπίζονται χιλιάδες χρόνια πριν, σε εφαρμογές της Κινεζικής ιατρικής, στην Ινδία, αλλά και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για έναν φυλλοβόλο θάμνο που ευδοκιμεί κατά κύριο λόγο στην Ασία και τη βόρεια Ευρώπη, σε περιοχές ξηρές με ηλιοφάνεια.

Ο καρπός του θάμνου χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και είναι αυτός ο οποίος περιέχει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά οξέα, διαθέτει μια χαρακτηριστικά ξινή γεύση, η οποία τον χαρακτηρίζει.


Υψηλή διατροφική αξία του ιπποφαούς

Το Ιπποφαές έχει υψηλή διατροφική αξία. Πρόκειται για μια υπερτροφή πλούσια σε ευεργετικά συστατικά, που συμβάλλουν στη καλή υγεία, στην τόνωση του οργανισμού και με μοναδικά οφέλη για τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα μας.

Κινέζοι και Ρώσοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο.

Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα και το καρότο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη E είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας.

Τόσο ο καρπός, όσο και τα φύλλα του ιπποφαούς χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πολλών παθολογικών καταστάσεων, καθώς και ως πηγή ενέργειας, τόσο από τους ανθρώπους όσο και από τα ζώα. Εξ’ ου άλλωστε και το όνομα του.


Η πολυβιταμίνη της φύσης

Λόγω της ευρείας σύνθεσής του σε θρεπτικά συστατικά, θεωρείται ως ένα καρπός με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αναλγητικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

 • Ο καρπός του Ιπποφαούς περιέχει 190 διαφορετικά ενεργά θρεπτικά συστατικά.
 • Έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περισσότερη από τα πορτοκάλια.
 • Ενσωματώνει τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
 • Περιέχει όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες: Α, D, E και K, μέταλλα, ισχυρά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και καροτένιο) και 18 διαφορετικά αμινοξέα.
 • Προσφέρει μια ασπίδα προστασίας του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς περιέχει «τα καλά» λιπαρά οξέα: Ω3, Ω6, Ω9 καθώς και το σπάνιο Ω7.


Γιατί χρειάζεσαι το Ιπποφαές

 • Είναι πολυβιταμίνη και μάλιστα φυσική.
 • Θα αυξήσει την ενέργεια σου και θα τονώσει τον οργανισμό σου, για να μπορεί να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτητικές ανάγκες της καθημερινότητας.
 • Θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.
 • Θα συμβάλλει στην πνευματική σου τόνωση, ιδίως αν εργάζεσαι σε γραφείο με πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή.
 • Θα βοηθήσει το καρδιαγγειακό σου να λειτουργεί πιο σωστά.
 • Θα βοηθήσει να μακρύνουν τα νύχια σου, θα βελτιώσει το δέρμα σου και το καλύτερο από όλα τα μαλλιά σου θα είναι λαμπερά, όμορφα και υγιή.


Κατανάλωση – Χρήση

Οι καρποί του ιπποφαούς δεν συνηθίζεται να καταναλώνονται ωμοί, λόγω της υψηλής οξύτητας και στυπτικότητάς τους. Χρησιμοποιούνται, όμως, για την παρασκευή χυμών, μαρμελάδων, κρασιών, γλυκών, καθώς πολλών άλλων προϊόντων.

Στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορες μορφές. Ως αποξηραμένο φρούτο, σε ξηρή σκόνη, σε μορφή ελαίου ή σε χυμό.

Από τα φύλλα του ιπποφαούς παρασκευάζεται θρεπτικό τσάι

Οι καρποί του μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Όπως για παράδειγμα στη διαδικασία παραγωγής τυριού ή γιαουρτιού, σε διάφορα αλκοολούχα ποτά (λικέρ, κρασιά, μπύρα) και σε αρτοσκευάσματα.

Τέλος, χρησιμοποιείται και για τη σίτιση ζώων, όπως τα κοτόπουλα, οι χοίροι και τα ψάρια, αποτελώντας πηγή υψηλής διατροφικής αξίας.


Διαβάστε επίσης: Dragon fruit – Το φρούτο του δράκου

Μοιραστείτε το