Ζωική ή φυτική πρωτεΐνη;

Μοιραστείτε το

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ζωική πρωτεΐνη ενισχύει περισσότερο τον οργανισμό μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, σε σύγκριση με την φυτική πρωτεΐνη.

H κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κέρδος πρωτεΐνης


Πρωτεϊνικό προφίλ

Η κατανάλωση κρέατος και αυγών διευκολύνει τη διατήρηση μιας άπαχης μυϊκής μάζας. Παρόλο που είναι εφικτό να πάρει κανείς συνολικά αντίστοιχη ποσότητα πρωτεΐνης από τρόφιμα όπως ξηροί καρποί, όσπρια και τόφου.

Υπάρχουν διαιτητικές οδηγίες με ισοδύναμα γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε τροφή, ώστε ο καθένας να καλύπτει τις ανάγκες του από διαφορετικές πηγές εκτός από το κρέας. Για παράδειγμα, η ζωική πρωτεΐνη από 30γρ. κρέατος ισοδυναμεί με ένα μαγειρεμένο αυγό ή μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης ανακάλυψαν ότι οι ζωικές πρωτεΐνες είναι καλύτερης ποιότητας και έχουν καλύτερο «πρωτεϊνικό προφίλ», όσον αφορά τις ανθρώπινες διατροφικές απαιτήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης οδηγεί σε μεγαλύτερο κέρδος πρωτεΐνης από τα ισοδύναμα γραμμάρια πρωτεΐνης από φυτικές πηγές.


Ισοδύναμα γραμμαρίων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ζωικές πρωτεϊνικές πηγές τροφής παρήγαγαν ισχυρότερη ανταπόκριση, από τις φυτικές πρωτεϊνικές πηγές.

Η ισορροπία πρωτεϊνών ολόκληρου του σώματος αυξήθηκε περισσότερο στους συμμετέχοντες που έφαγαν βόειο κρέας, χοιρινό κρέας και αυγά, σε σχέση με εκείνους στις φυτικές πρωτεϊνικές πηγές τροφής.

Αν και μπορεί να είναι «ισοδύναμα γραμμαρίων», η ομάδα διαπιστώνει ότι η αλλαγή μιας πηγής πρωτεΐνης σε άλλη δεν αντικαθιστά την αναβολική απόκριση ή την θερμιδική αξία ενός συγκεκριμένου τροφίμου.


Παχαίνει η φυτική πρωτεΐνη;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι φυτικές πρωτεΐνες δεν παχαίνουν. Έτσι, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη από τη ζωική πρωτεΐνη. Ωστόσο, όταν την καταναλώνετε σε υπερβολική ποσότητα, είναι εξίσου παχυντική.

Για πολλούς οπαδούς διαφορετικών διαιτών, αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό αποτελεί το καλύτερο μέρος του προγράμματος διατροφής. Εξάλλου, σχετίζεται με το σχηματισμό κυττάρων, μορίων και ιστών, καθώς και με το να σας δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι το θερμιδικό περιεχόμενο της φυτικής πρωτεΐνης είναι το ίδιο με αυτό της ζωικής πρωτεΐνης και των υδατανθράκων στη διατροφή μας.


Διαβάστε επίσης: Αντιφλεγμονώδεις συνδυασμοί τροφών

Μοιραστείτε το