Κάστανα: Ο χειμωνιάτικος θησαυρός

Μοιραστείτε το

Εάν υπάρχει ένας καρπός που είναι συνώνυμος με τον χειμώνα, το τζάκι και τις γιορτινές στιγμές, αυτός είναι αναμφίβολα το κάστανο. Μια πραγματική υπερτροφή (superfood) με μοναδική διατροφική αξία.

Τα οφέλη που προσφέρει αυτός ο μοναδικός καρπός της Ελληνικής γης


Σε αντίθεση με τους περισσότερους καρπούς που γνωρίζουμε, τα κάστανα κρύβουν μικρά «μυστικά» που τα καθιστούν πολύτιμα για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε πώς να τα επιλέξουμε σωστά και να αποφύγουμε τις… κακοτοπιές.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά μας προσφέρουν και πως θα ξεχωρίσουμε τα καλύτερα.


Διατροφική αξία

Τα κάστανα διαφέρουν σημαντικά από τους υπόλοιπους καρπούς, όπως τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν λιγότερα λιπαρά και πολύ περισσότερο νερό (περίπου 48%), ενώ η σύστασή τους θυμίζει περισσότερο αμυλώδη τρόφιμα, όπως η πατάτα ή το καλαμπόκι.

Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι προσφέρουν σταθερή ενέργεια στον οργανισμό, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών (περίπου 8,1g ανά 100g). Αυτό τα καθιστά ιδανικά για την καλή λειτουργία του εντέρου και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, περιέχει σημαντική ποσότητα Βιταμίνης C, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Στο διατροφικό τους προφίλ προστίθενται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6) και πολύτιμα μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο, καθιστώντας τα έναν πλήρη διατροφικό σύμμαχο.


Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση κάστανων δεν είναι απλώς μια γευστική απόλαυση, αλλά και μια κίνηση φροντίδας για τον οργανισμό:

  • Προστασία της καρδιάς: Περιέχουν «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως το ολεϊκό οξύ), τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της «καλής» (HDL).
  • Ρύθμιση της πίεσης: Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αντισταθμίζοντας την επίδραση του νατρίου.
  • Χωρίς γλουτένη: Είναι ιδανική επιλογή για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Χάρη στη βιταμίνη C και το γαλλικό οξύ, τα κάστανα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.


Θερμίδες και τι πρέπει να προσέχετε

Πολλοί διστάζουν να καταναλώσουν κάστανα φοβούμενοι τις θερμίδες. Η αλήθεια είναι πως, αν και έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλους καρπούς, παραμένουν μια πλούσια πηγή ενέργειας.

Συγκεκριμένα, τα 100 γραμμάρια (περίπου 10 μέτρια κάστανα) αποδίδουν από 130 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με το αν είναι ωμά, βραστά ή ψητά.

Το ψήσιμο τείνει να αυξάνει την θερμιδική πυκνότητα, καθώς μειώνεται η περιεκτικότητα σε νερό. Επομένως, απολαύστε τα άφοβα, αλλά με μέτρο, ειδικά αν προσέχετε το βάρος σας.


Πως να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα κάστανα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, υπάρχει μια στατιστική που λέει πως συχνά «ένα στα τρία κάστανα μπορεί να είναι χαλασμένο», χωρίς αυτό να φαίνεται εξωτερικά. Η μούχλα και η σήψη μπορούν να κρύβονται μέσα στο κέλυφος, ακόμη και αν αυτό δείχνει άθικτο και γυαλιστερό.

Πως μπορείτε να αναγνωρίσετε χαλασμένα κάστανα;

  • Με το τεστ του νερού: Πριν τα μαγειρέψετε, βυθίστε τα κάστανα σε μια λεκάνη με νερό. Όσα επιπλέουν, είναι πιθανότατα κούφια, αφυδατωμένα ή χαλασμένα και πρέπει να πεταχτούν. Κρατήστε μόνο όσα βυθίζονται στον πάτο.
  • Με οπτικό έλεγχο: Παρατηρήστε προσεκτικά το κέλυφος. Μικρές τρύπες (σαν από καρφίτσα) μαρτυρούν την ύπαρξη σκουληκιών.
  • Με την αφή: Το κάστανο πρέπει να είναι σκληρό και συμπαγές. Αν το νιώθετε μαλακό ή αν το κέλυφος υποχωρεί εύκολα στην πίεση, πιθανόν το εσωτερικό να έχει αλλοιωθεί.


Εντάξτε τα κάστανα στη διατροφή σας έξυπνα, επιλέγοντας ποιοτικούς καρπούς και απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει αυτός ο μοναδικός καρπός της Ελληνικής γης.


Δείτε επίσης: Σαλέπι για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Μοιραστείτε το