Αντιφλεγμονώδεις συνδυασμοί τροφών

Μοιραστείτε το

Οι φλεγμονές αποδεικνύονται επικίνδυνες, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία μας και ευθύνονται για δεκάδες παθήσεις. Όμως υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε και αυτή είναι με τη διατροφή μας.

Συνδυασμοί τροφών που θα κάνουν καλό στην υγεία σας


Καλοί και κακοί συνδυασμοί τροφών

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, για τους συνδυασμούς τροφών που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας. Ποιοι είναι απαραίτητοι και ωφελούν την υγεία μας, αλλά και ποιους συνδυασμούς τροφών θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή που περιλαμβάνει τους «λευκούς εχθρούς» (ζάχαρη, αλάτι, αλεύρι) είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.

Ξεκινάμε με τους συνδυασμούς τροφών που θα σας ωφελήσουν…


Φακές με λεμόνι ή πορτοκάλι

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο, όπως φακές και φασόλια, μαζί με εσπεριδοειδή τρόφιμα, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, τα μανταρίνια, αυξάνει ουσιαστικά την απορροφούμενη ποσότητα σιδήρου.

Μπορείτε να πιείτε μια πορτοκαλάδα μετά το φαγητό ή να φάτε 2-3 μανταρίνια ή ακτινίδια.


Πράσινα λαχανικά με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φυτικές ουσίες, με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και συνδυάστε το με πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά συντελούν στη μείωση των φλεγμονών, ιδίως στα μάτια, αλλά και σε όλο το σώμα.


Αμύγδαλα με κεφίρ

Προσθέστε μερικά κομμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ κεφίρ, για ένα υγιές έντερο. Ο συνδυασμός του κεφίρ με τα αμύγδαλα καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή του εντέρου και ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η χρόνια κόπωση.


Φιστίκια Αιγίνης με σταφίδες

Η στεγνή τροφή όπως οι ξηροί καρποί βοηθούν τον μεταβολισμό και μειώνουν τις πιθανότητες διαβήτη Τα φιστίκια Αιγίνης με σταφίδες μαζί, δίνουν στον οργανισμό ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.


Σπανάκι με βατόμουρα

Ίσως να σκεφτείτε πως πρόκειται για έναν παράξενο συνδυασμό. Όμως ειδικά εσείς που γυμνάζεστε, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Τα βατόμουρα βοηθούν στη καταπολέμηση της φλεγμονής, επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Επίσης βοηθούν στη μείωση του πόνου μετά την άσκηση.
  • Ενώ το νιτρικό άλας που υπάρχει στο σπανάκι βοηθάει τους μύες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, κατά τη διάρκεια μιας άσκησης,

Σε μια μελέτη, οι αθλητές που έτρωγαν βατόμουρα, καθημερινά για 6 εβδομάδες, μείωσαν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση. Επίσης, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το σπανάκι μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή και τη ροή του οξυγόνου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Την επόμενη φορά, πριν ή μετά το γυμναστήριο, φτιάξτε ένα smoothie με σπανάκι και βατόμουρα!


Κουρκουμάς με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουρμάς έχει συσχετιστεί με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε πως ο κουρκουμάς εμφανίζει μειωμένη απορρόφηση από τον οργανισμό του ανθρώπου.

Αλλά σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι, ο οργανισμός σας θα οδηγηθεί σε αύξηση της απορρόφησης. Μάλιστα, μελέτες έδειξαν πως απορρόφηση του κουρκουμά αυξήθηκε κατά 2.000%, 45 λεπτά μετά τη ταυτόχρονη κατανάλωση με μαύρο πιπέρι.


Σμέουρα με σταφύλια

Τα σμέουρα και τα σταφύλια είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αλληλεπιδρούν όταν αυτά τα δύο φρούτα συνδυάζονται και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι παραπάνω συνδυασμοί τροφών δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή σας. Σε κάθε περίπτωση, να τα χρησιμοποιείτε πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.


Συνδυασμοί τροφών που πρέπει να αποφεύγετε

  • Σίδηρος και ασβέστιο: Η προσθήκη ασβεστίου σε ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο, μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Σίδηρος με καφέ ή τσάι: Σύμφωνα με μελέτες, η καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απορρόφηση σιδήρου, όταν ο καφές καταναλωθεί μία ώρα μετά το γεύμα.
  • Μπανάνες με γάλα: Ένας δημοφιλής συνδυασμός που πρέπει όμως να τον αποφεύγετε. Θεωρείται ως ένας από τους βαρύτερους συνδυασμούς τροφών, που παράγουν τοξίνες κατά την πέψη.
  • Ζωικές πρωτεΐνες με άμυλο: Τέτοια παραδείγματα συνδυασμών είναι το κρέας με τις πατάτες, το κοτόπουλο με τα ζυμαρικά και τα σάντουιτς με γαλοπούλα ή ζαμπόν. Αυτοί οι διαδεδομένοι συνδυασμοί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη πέψη.
  • Φρούτα μετά το γεύμα: Μπορεί να το κάνει ο περισσότερος κόσμος, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Ο οργανισμός απορροφά τα φρούτα πολύ πιο γρήγορα. Όταν αυτά συνδυάζονται με σιτηρά, κρέας ή στεγνά τρόφιμα, μένουν στο πεπτικό σύστημα για αρκετή ώρα και αρχίζει εκεί η αποσύνθεσή τους. Με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλάβες στα τείχη του πεπτικού συστήματος.


Διαβάστε επίσης: Το μπαχαρικό που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Μοιραστείτε το