Τσουκνίδα – Ένα φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας

Μοιραστείτε το

Η τσουκνίδα είναι γνωστή για την φαγούρα και το τσούξιμο που προκαλεί η επαφή του δέρματος μαζί της. Αγνοούμε όμως ότι μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια, αλλά και ένα φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας.

Η τσουκνίδα χαρακτηρίζεται από υψηλή θρεπτική αξία


Γιατί προκαλεί κνίδωση

Η τσουκνίδα είναι ένα μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως.

Η επιστημονική ονομασία της (Urtica dioica L.) προέρχεται από το Λατινικό ρήμα «urere», που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως «προκαλώ κάψιμο».

Η τσουκνίδα καλύπτεται από αδενώδεις τρίχες, που κατά την επαφή τους με το δέρμα προκαλούν φαγούρα (κνίδωση), πολλές φορές έντονη, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού, ενώ σπανιότερα αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό, που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες. Οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Ωστόσο, αυτό που πολλοί αγνοούν είναι πως πέρα από ένα ενοχλητικό φυτό που προκαλεί κνίδωση, αποτελεί και μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική καλλιέργεια.


Οφέλη της τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Χαρακτηρίζεται από υψηλή θρεπτική αξία, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό, στις σαλάτες, σε σούπες, σε πίτες και ροφήματα, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό


Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πληθώρας παθήσεων. Συγκεκριμένα:

  • Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
  • Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.
  • Έχει τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.
  • Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία του βήχα.
  • Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.
  • Είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό).
  • Στις θηλάζουσες μητέρες, η τσουκνίδα προωθεί την παραγωγή γάλακτος. Όμως πριν κάποια γυναίκα καταναλώσει τσουκνίδα για αυτό τον λόγο, οφείλει να συμβουλευτεί τον γιατρό της!


Διαβάστε επίσης: Πως να φτιάξετε ρόφημα τσουκνίδας

Μοιραστείτε το