Τι είναι τα Edamame και πως τρώγονται

Μοιραστείτε το

Έχουν πράσινο χρώμα και μοιάζουν πάρα πολύ με τα γνωστά σε όλους, μπιζέλια. Συγκαταλέγονται στην οικογένεια των οσπρίων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ασιατική κουζίνα.

Edamame, τα εναλλακτικά φασόλια της Ασιατικής κουζίνας


Φασόλια από την Ιαπωνία

Τα ιδιαίτερα αυτά φασόλια μας φέρνουν στο νου τα φρέσκα πράσινα κουκιά που απολαμβάνουμε την άνοιξη. Μόνο που τα Edamame πρέπει να τα βράσουμε ή να τα σοτάρουμε πριν τα καταναλώσουμε.

Τα Edamame έχουν συλλεχθεί πριν ωριμάσουν και έχουν πράσινο χρώμα, παρόμοιο με τα μπιζέλια και τα φασόλια που γνωρίζουμε. Ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων και το μέγεθός τους είναι μικρό. Σε ένα πράσινο λοβό σόγιας βρίσκουμε μεταξύ 2 ή 3 φασόλια (κόκκους), με μεγάλο κενό μεταξύ τους.

Τα Edamame είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ιαπωνία, την Κορέα, την Κίνα και γενικότερα στην Ασιατική κουζίνα

Όλο και περισσότερα εστιατόρια και ιδιαίτερα αυτά με Ασιατική κουζίνα (Sushi bars), προσθέτουν τα Edamame στις επιλογές τους, συνήθως στη κατηγορία σαλάτες των μενού τους. Όπως και να ‘χει, πρόκειται για ένα υγιεινό snack και μια καλή πηγή πρωτεΐνης για χορτοφάγους.

Η διαφορά μεταξύ των «φασολιών σόγιας» και των «edamame» βρίσκeται στο επίπεδο της ωριμότητας των σπόρων. Τα «φασόλια σόγιας» συλλέγονται ώριμα, ενώ τα «edamame» όταν είναι ακόμα μικρά και μαλακά.


Τρόποι κατανάλωσης

Tα Edamame είναι ένα δημοφιλές ορεκτικό στα περισσότερα ιαπωνικά εστιατόρια τροφίμων και είναι μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους. Θα τα βρείτε συνήθως κατεψυγμένα, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και ethnic παντοπωλεία.

Μπορείτε να τα προσθέσετε στις σαλάτες ή το ρύζι, να τα μετατρέψετε σε νόστιμο dip ή απλά όπως συνηθίζετε στη πατρίδα τους… σκέτα με αλάτι, ως snack.

  • O πιο κοινός και απλός τρόπος είναι να τα βράσετε σε νερό με λίγο αλάτι, για 3 με 5 περίπου λεπτά. Μόλις βράσουν, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με λάδι και νιφάδες χοντρού αλατιού. Επίσης με σουσάμι, με κόκκινο πιπέρι ή όποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας.

Δεν τρώτε τον λοβό, μόνο τα φασόλια από μέσα

Τα Edamame μπορείτε να τα φάτε ζεστά ή κρύα. Τη στιγμή που θα τα τρώτε, ο λοβός ανοίγεται με τη βοήθεια των δοντιών ή των χεριών. Με τη γλώσσα συλλέγετε τα φασόλια (κόκκους) από μέσα και ο λοβός απορρίπτεται. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα ξεχωριστό πιάτο για τους χρησιμοποιημένους λοβούς, αφού θα έχετε φάει τα φασόλια από μέσα.

  • Επίσης, μπορείτε να αφαιρέσετε τα φασόλια (κόκκους) και να τα προσθέσετε σε μια σαλάτα ή να τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγη σάλτσα σόγιας και κιμά.


Δείτε στο τέλος του άρθρου το video, με μια συνταγή για να φτιάξετε μια εύκολη μακαρονάδα. Φτιαγμένη με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, σε μια σάλτσα με πράσινο pesto και τα αγαπημένα σε όλους φασόλια Edamame!

Όπως και να ‘χει, παίξτε με τις συνταγές σας και προσθέστε τα Edamame με τον τρόπο που θα σας εμπνεύσει περισσότερο. Γιατί ένα είναι το σίγουρο, θα δώσετε στα πιάτα σας… την τέλεια πινελιά!


Οφέλη για την υγεία

Τα Edamame είναι ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ, χωρίς θερμίδες. Ιδανική επιλογή όχι μόνο για τους χορτοφάγους και τους vegans, αλλά και όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Λόγω των λίγων λιπαρών και της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σόγιας.

Δείτε παρακάτω μερικές μόνο από τις ιδιότητες και τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό και στην υγεία μας, η κατανάλωση των Edamame:

  • Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης.
  • Είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο.
  • Τα edamame είναι χαμηλά σε λιπαρά, το οποίο είναι ιδανικό για όλους εκείνους που επιδιώκουν να μειώσουν ή να ελέγξουν τη χοληστερόλη.
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, οι οποίες βοηθούν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και οι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθιστούν τα Edamame ως μια τροφή ικανή να μας γεμίζει ενέργεια.
  • Μας βοηθούν να κρατήσουμε ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.


Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα Edamame είναι μια τροφή χωρίς γλουτένη. Έτσι όσοι είναι αλλεργικοί στη γλουτένη, μπορούν να καταναλώσουν τα Edamame χωρίς προβλήματα.


Διαβάστε επίσης: Σαλάτα με φακές και ρόδι

Μοιραστείτε το