Τζίτζιφα – Το πανάρχαιο υπερ φρούτο

Μοιραστείτε το

Πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα Τζίτζιφα (Jujubes) προσφέρουν απίστευτα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ένα φρούτο που περιέχει 85% βιταμίνη C


Προέλευση – Περιγραφή

Τα Τζίτζιφα (Ziziphus jujuba) προέρχονται από την Κίνα και είναι δημοφιλή στην Κινεζική ιατρική περισσότερο από 4.000 χρόνια. Ονομάζονται και «Κινέζικοι χουρμάδες», ενώ μπορεί να τους έχετε ακουστά και ως «Jujubes», «Μοσχοιτιά» ή «ελιά της Βοημίας».

Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο με ευωδιαστά άνθη και καρπούς που αναπτύσσονται πρώτα σε πράσινο χρώμα. Ωριμάζουν το φθινόπωρο και αποκτούν βαθυκόκκινο – καφέ χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Η εξωτερική επιφάνεια τους είναι ελαφρώς σκληρή και μοιάζουν με μεγάλες ελιές ή κορόμηλα.

Υπάρχουν τουλάχιστον 400 ποικιλίες και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές ως φυτά. Μπορούν να ανθίσουν σε ακραίες θερμοκρασίες με λίγο νερό και προτιμούν τις ηλιόλουστες περιοχές. Επίσης ως δέντρο είναι ανθεκτικό και στο ψύχος.


Τρόποι κατανάλωσης

Τα Τζίτζιφα (Jujubes) μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους:

  • Μπορείτε να τα φάτε ως σνακ (περισσότερο ξερά). Η γεύση τους φέρνει κάτι ανάμεσα σε μήλο και χουρμά, ειδικά όταν έχουν ωριμάσει.
  • Μπορείτε να τα προσθέσετε στη μαγειρική σας, σε σούπες, ζωμούς και χυλούς.
  • Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως ρόφημα (τσάι). Χάρη στο διουρητικό τους χαρακτηριστικό, αποτρέπουν το σχηματισμό άμμου στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά.
  • Επίσης χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη σε γλυκά – επιδόρπια, μαρμελάδες, λικέρ, ξύδι και τουρσιά.


Μια χούφτα Τζίτζιφα ανά ημέρα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται επίσης σε προϊόντα φροντίδας του δέρματος για τη μείωση των ρυτίδων, την ανακούφιση της ξηρότητας και την αντιμετώπιση των ηλιακών εγκαυμάτων.


Οφέλη για την υγεία

Αν και δεν έχει δοθεί ακριβής ορισμός για να περιγράψουμε τα «Superfruits», σύμφωνα με τους επιστήμονες «υπερ-φρούτο» θεωρείται ένα τρόφιμο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Η υψηλή συγκέντρωση κυρίως σε αντιοξειδωτικές ουσίες, κάνει τα Τζίτζιφα (Jujubes) να φαίνονται ξεχωριστά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα.

Προσφέρουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς αποτελούν καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών

Τα Τζίτζιφα (Jujubes) προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικές βιταμίνες, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, νιασίνη, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο και σίδηρο. Περιέχουν βιταμίνη Α και Β12 και 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C από κάθε εσπεριδοειδές, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμώντας τις λοιμώξεις.

Τα συστατικά αυτά έχουν την ιδιότητα να δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα μας και θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.


Ιατρικές μελέτες αναφέρουν ότι οι καρποί και το εκχύλισμά τους έχουν την ικανότητα να προσφέρουν οφέλη στις παρακάτω καταστάσεις – παθήσεις:

  • Μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Καταπολέμηση της ηπατικής νόσου.
  • Θεραπεία της αναιμίας.
  • Αναστολή της ανάπτυξης κυτταρικών όγκων που μπορεί να οδηγήσουν σε λευχαιμία.
  • Μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Ενδυνάμωση των οστών.
  • Βελτίωση των πεπτικών διεργασιών.
  • Προστασία από αλλεργίες.
  • Αποτελεσματικότητα στη καύση λίπους.
  • Προστασία της υγείας του στόματος και των δοντιών.
  • Μείωση της νυχτερινής εφίδρωσης και της κατακράτησης υγρών.


Το αφέψημα των φύλλων σκοτώνει τα παράσιτα, στον ανθρώπινο οργανισμό, που προκαλούν διάρροια.

Τέλος, τα Τζίτζιφα (Jujubes) λειτουργούν και ως ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό φάρμακο. Ενώ στη παραδοσιακή Κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας.


Διαβάστε επίσης: Feijoa – Το φάρμακο της φύσης

Προσοχή, τα Τζίτζιφα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Καθώς οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν, επηρεάζουν αρνητικά τα σάκχαρα του αίματος.

Επιπλέον, εγκυμονούσες γυναίκες πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα γιατρό τους, πριν τα καταναλώσουν.

Μοιραστείτε το