Κίτρινα καρπούζια – Οι ευεργετικές ιδιότητες τους

Μοιραστείτε το

Τα κίτρινα καρπούζια σε πολλές πειροχές του κόσμου κυκλοφορούν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην Ελλάδα ωστόσο οι παραγωγοί δοκίμασαν ποικιλίες, από αυτό το φρούτο, μόλις τα τελευταία χρόνια.

Τα κίτρινα καρπούζια μοιάζουν πολύ με τα κόκκινα καρπούζια, αλλά έχει κίτρινη σάρκα


Καρπούζια με κίτρινη σάρκα

Τα μεγάλα καρπούζια ανήκουν μάλλον στο παρελθόν, όπως και το χρώμα τους. Εκτός από τα κόκκινα, έχουν κάνει πλέον την εμφάνισή τους και τα καρπούζια με διαφορετικό χρώμα, όπως είναι τα κίτρινα καρπούζια.

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσε να περάσει για ένα τυπικό καρπούζι με την πράσινη εξωτερική του επιφάνεια. Ωστόσο, όταν θα το ανοίξετε, θα συναντήσετε μια έκπληξη… η σάρκα του είναι ένα κίτρινη!

Τα κίτρινα καρπούζια προέκυψαν μέσω διασταυρώσεων διάφορων ποικιλιών, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περιοριστεί το «λυκοπένιο», το οποίο ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα, και να αυξηθεί το «β-καροτένιο» που δίνει το κίτρινο χρώμα στον καρπό.


Τα κίτρινα καρπούζια σε πολλές πειροχές του κόσμου κυκλοφορούν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην Ελλάδα ωστόσο οι παραγωγοί δοκίμασαν ποικιλίες κίτρινου καρπουζιού μόλις τα τελευταία χρόνια.

Τα κίτρινα καρπούζια μοιάζουν πολύ με τα κόκκινα καρπούζια, αλλά έχει κίτρινη σάρκα. Είναι πιο γλυκά και έχουν πιο ήπια γεύση, σε σχέση με τα κόκκινα καρπούζια.

Τα κίτρινα καρπούζια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, «λυκοπένιο»υ και «βήτα-καροτίνης».

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την υγεία των ματιών, του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς.

Τα κίτρινα καρπούζα είναι ένα φρούτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές


Οι ευεργετικές ιδιότητες τους

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω και αναλυτικά, τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν τα καρπούζια με κίτρινη σάρκα, στην υγεία μας:

  • Προστασία της όρασης: Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα κίτρινα καρπούζια είναι πλούσια σε «λυκοπένιο», ένα καροτενοειδές που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το «λυκοπένιο» έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα μάτια από διάφορες ασθένειες, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος: Τα κίτρινα καρπούζια είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να παραμείνει υγιές.
  • Προστασία της καρδιάς: Τα κίτρινα καρπούζια είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και βιταμίνη C, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν την καρδιά από διάφορες ασθένειες, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Βελτίωση της πέψης: Τα κίτρινα καρπούζια είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το νερό βοηθά να διατηρείται το σώμα ενυδατωμένο, ενώ οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Τα κίτρινα καρπούζια είναι ένα χαμηλά σε θερμίδες φρούτο, που είναι πλούσιο σε νερό και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.


Τέλος, τα καρπούζια με κίτρινη σάρκα είναι μια καλή πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.


Διαβάστε επίσης: Οι «εξωτικές» ιδιότητες του ανανά

Μοιραστείτε το